Studenten van de Opleiding Entree-NT2 van het Alfa-college geven hun mening tijdens de presentatie nieuwe serie, ‘Kompas’ van de Uitgeverij Eenvoudig Communiceren bij boekhandel Riemer

Het was druk op woensdag 12 april bij boekhandel Riemer. Marianne Verhallen van “Eenvoudig Communiceren” gaf samen met “Stichting Lees-Goed” en boekhandel Riemer de aftrap voor een nieuwe serie boeken, speciaal geschreven voor jongeren in het mbo.

De vijftien aanwezige studenten hadden het eerste deel van de serie, ‘Onverwacht’, onder leiding van docent Machteld Wouda al gelezen. Het boek gaat over een onbedoelde zwangerschap en de keuzes die gemaakt moeten worden. De auteur, Marian Hoefnagel was ook aanwezig. Ze signeerde het boek en ging met hen op de foto. Singer-songwriter, Jan-Anne van der Wel zong twee nummers die gingen over keuzes maken en hoe moeilijk dat soms is.

Aandachtig publiek voor singer-songwriter Jan-Anne van der Wel.
Aandachtig publiek voor singer-songwriter Jan-Anne van der Wel.

De studenten gaven hun mening.
Een van de studenten vertelt: “Ik zat te lezen in de trein. Op een gegeven moment riep ik: ’Wat?’ Ik was zo geschokt door wat ik las. De mensen om me heen vroegen of het wel goed met mij ging….
Het boek is heel goed, je leert na te denken. Je moet een mening hebben”

Een ander: “Een man kan niet zeggen: dat is jouw probleem. Hij moet voor het kind kiezen. Het zal wel moeilijk zijn, want hij had misschien andere plannen, maar het moet. Het is ook zijn kind.”

Weer een ander: “Het boek gaat over een meisje dat onbedoeld zwanger raakt. Is de baby welkom? Wil de vader ook voor het kind zorgen? In mijn cultuur zou de moeder geen hulp krijgen van de familie. In dit boek gaan haar ouders en de ouders van de vader meehelpen om voor het kindje te zorgen. Ik vind dat heel mooi.”

Belangrijk
In het mbo loert voor een groot aantal studenten het gevaar dat ze de nieuwe generatie laaggeletterden worden. Immers, wie niet leert hoe geweldig het lezen van fictie is, leest vak na zijn schooltijd niet of nauwelijks meer. En die terugval betekent voor veel jongeren net het verschil tussen wel of niet meekomen in de maatschappij.

Schrijfster Marian Hoefnagel signeert haar boek.
Schrijfster Marian Hoefnagel signeert haar boek.